Elämän peruspilarit - Uni, Ravinto, Liikunta

18.10.2022

𝙀𝙡ä𝙢ä𝙣 𝙥𝙚𝙧𝙪𝙨𝙥𝙞𝙡𝙖𝙧𝙞𝙩 - 𝙐𝙣𝙞, 𝙍𝙖𝙫𝙞𝙣𝙩𝙤 𝙟𝙖 𝙇𝙞𝙞𝙠𝙪𝙣𝙩𝙖Näiden kolmen asian riittävä määrä, laatu ja suhteuttaminen toisiinsa tarvitaan, että arjessa jaksaminen toteutuu. Kaikissa peruspilareissa hyvänä perusajatuksena toimii säännöllisyys. Kun toiminta on säännöllistä, pienillä poikkeuksilla silloin tällöin ei ole mitään merkitystä. Kun itse voit hyvin arjessasi, voit silloin auttaa parhaiten myös muita jaksamaan. Jutun lopussa pääset syventymään tarkemmin aiheeseen selaamalla kuvajulkaisut.


🍝Laadukas ravinto antaa meille polttoainetta päivän askareisiin. Siitä muodostuu myös mm. rakennusainetta kudoksillemme. Hyvällä ravinnolla on vaikutusta myös unenlaatuun. Muistetaan myös ehkäistä kehon kuivumista juomalla riittävästi ja riittävän usein.

💤Unen aikana kehomme pääsee puolestaan oikeasti kunnolla lepäämään päivän rasituksista. Riittävä uni vaikuttaa myös meidän jaksamiseen, muistamiseen ja oppimiseen. Aivoissa erittyy päivän aikana ns. aineenvaihduntajätettä, jotka poistuvat unen aikana.

 

🚴‍♀️Riittävä säännöllinen liikunta alentaa veren sokeripitoisuutta ja rasva-arvoja sekä alentaa verenpainetta. Se voi ehkäistä myös useilta sairauksilta kuten sydän- ja verenkiertosairauksia ja tyypin 2 diabetestä. Liikunta vaikuttaa positiivisesti tuki-ja liikuntaelimistön toimintaan ja voi alentaa riskiä masennukseen sairastumiseen tai vähentää sen oireita.

 

Jos jokin osa-alue kaipaa hiomista, korjausliike kannattaa tehdä vähitellen. Perusasioiden laittaminen kuntoon kannattaa aloittaa jo tänään.


Ps. Muista nauttia!


Lähteet: THL, Aivoliitto, Terveurheilija, Käypähoito, UKK-instituutti

fysioterapia - fysioterapia tampere - hyvinvointi - uni - ravinto - liikunta