Voimaharjoittelu - Lihastyömuodot

17.06.2022


🔥Tehoa treeniin🔥

Olethan muistanut treenatessasi myös jarruttavan eksentrisen, sekä staattisen isometrisen lihastyön? Jos vastasit "en vielä", niin tutustu sitä ennen seuraaviin asioihin ja ota testiin seuraavaan salitreeniin 👇🏾
Konsentrinen lihastyö = lihas lyhenee/supistuu


Eksentrinen lihastyö = jarruttava työ, lihas-jänne alue venyy ja tuottaa voimaa


Isometrinen lihastyö = lihaspituus kestää samana


" Eksentrinen ...se on teholtaan parempi tapa kasvattaa lihaksen poikkipinta-alaa."


♦️ Konsentrinen lihastyötapa on se perinteinen tapa treenata ja on tärkeä osa liikkeen tuottamista. Supistavan lihastyön käytettävä voima häviää kuitenkin isometriselle ja eksentriselle. Nopeita dynaamisia liikkeitä suorittaessa konsentrinen työtapa on ykkönen, mutta se ei ole tehokas ilman eksentrisen ja isometrisen voimantuoton tuomaa voiman "latautumista".


♦️ Eksentrinen voimaharjoittelu soveltuu erittäin hyvin lihaksen voiman kehittämiseen, sekä loukkaantumisten riskin pienentämiseen. Eksentrisessä harjoittelussa pystymme käyttämään suurempia kuormia, kuin konsentrisesti pystymme tuottamaan ja siksi se on teholtaan parempi tapa kasvattaa lihaksen poikkipinta-alaa. Eksentrisesti pystymme parhaiten vaikuttamaan lihas-jänne kompleksin jäykkyyteen, joka on tärkeä osa meidän elastista voimantuotantoa. (esim. akillesjänne juoksussa) 


♦️ Isometrinen harjoittelu on hyvä keino opettaa hermostoa "toimimaan uudelleen" ja optimaalisemmin . Lihaksisto saadaan kokonaisvaltaisemmin aktiiviseksi verrattuna dynaamisiin liikeharjotteisiin ja maksimaalisella kuormalla saadaan lähteestä riippuen 6-10% enemmän lihassoluja aktivoitua. Isometristä harjoittelua voi tehostaa enemmän hermostoa kuormittavalla tavalla, tekemällä pitoharjoittelun sijaan isometrisen vedon/työnnön.Fysioterapiassa eri lihastyötapoja käytetään monin tavoin. Esimerkiksi isometrisiä pitoja voidaan käyttää kivun lievitykseen tai leikkauksen jälkeiseen lihakseen aktivoimiseen. Eksentristä harjoittelua käytetään usein tendinopatioissa ja jännealueen vahvistamiseen.Lähteet:

Maximum isometric torque at individually-adjusted joint angles exceeds eccentric and concentric torque in lower extremity joint actions. Stotz A. Maghames E. Mason J. Groil A. Zech A. 2022.

Residual force enhancement in human skeletal muscles: A systematic review and meta-analysis. de Campos D. Orssatto L. Trajano G. Herzog W. Fontana H. 2022.

Activation of human quadriceps femoris during isometric, concentric, and eccentric contractions. Babault N. Pousson M. Ballay Y. Van Hoecke J. 2001

The Effects of Eccentric Contraction Duration on Muscle Strength, Power Production, Vertical Jump, and Soreness. Mike J. Cole N. Herrera C. VanDusseldorp T. Kravitz L. Kerksick C. 2017.

#fysioterapia #kuntoutus #voimaharjoittelu #isometrinen #konsentrinen #eksentrinen #kipu #crossfit #tampere #ylöjärvi #lielahti #pirkkala #nokia